Het onderbewuste

Onze geest bestaat uit verschillende lagen. Wanneer we in onze dagelijkse doen zijn, opereren we heel veel op de automatische piloot: we staan op, stommelen zonder nadenken naar de badkamer, scharrelen daarna richting keuken voor een ontbijtje, zetten gedachteloos onze telefoon aan, lopen al pratend met ons lief naar de voordeur voor de krant en maken een boodschappenlijstje terwijl we ons ontbijt eten.

Doen we dit allemaal bewust? Nee, en gelukkig maar. Godszijdank hebben we een modus waarin we de dingen automatisch doen, anders moesten we bij elke handeling nadenken en kostte alles wat we doen, veel aandacht en energie.

Twee dingen tegelijk doen, gedachteloos handelen, niet nadenken bij wat je doet, op de automatische piloot: het betekent allemaal dat we functioneren vanuit het onderbewuste en dat is een razendsnelle ‘aanstuurder’ die ons veel energie bespaart.

Naast alle enorme voordelen van functioneren vanuit het onderbewuste, is er ook een behoorlijke ‘maar’ aan deze manier van aansturing. Dat je de dingen vanzelf doet heeft namelijk enkel voordelen als de manier waarop jouw automatisch handelen is geprogrammeerd, ook vruchtbaar is.

En ‘afhankelijk’ is hierin een sleutelwoord want de afhankelijkheid, die we allemaal ervaren hebben de eerste 7 jaar van ons leven, maakt dat we al heel snel een ervaring hebben van controleverlies en dat is onveilig voor ons als mens. Dan wordt ons veiligheidssysteem geactiveerd.

Behoefte aan veiligheid

Wanneer we in onze kindertijd veel onveilige situaties hebben meegemaakt, is een gedeelte van onze automatische programmering bezig met het voorkomen van gevaar. Hoeveel gevaar is helemaal afhankelijk van de eerste 7 jaar van ons leven.

Veiligheid gaat boven alles. Veiligheid gaat boven groei. Daarom kan verandering zo lastig voelen, want dat wat bekend is, is altijd veiliger dan het onbekende. Zelfs wanneer het pijn doet of vervelend is.

Om echt te veranderen moet je dus bereid zijn om je een beetje ongemakkelijk te voelen.

Kies bewust de gewenste programmering

De bewuste geest is dat deel van jou die in staat is om vrij te kiezen. Om te beginnen houdt dat kiezen in: niet meegaan in wat de ongewenste programmering jou ‘doet’ doen.

Hoe summier dit ook klinkt als ‘vrije wil’, dit is de opening om jouw vrije wil meer ruimte te geven.

Laat ik het concreet maken. Stel je wilt stoppen met roken. Elke keer wanneer je bijna als vanzelf een sigaret op wilt steken, is de enige mogelijkheid die je hebt, dit op te merken en het niet te doen. De impuls mag er helemaal zijn, maar je kunt jezelf stoppen om die te volgen.

Vervolgens kan je ervoor kiezen, bewust, om jouw sigaretten weg te gooien. Dat maakt het bij de volgende impuls een heel stuk gecompliceerder om die te volgen en dus veel gemakkelijker om die te stoppen.

Vervolgens kun je besluiten, als een bewuste keuze, om jezelf te belonen aan het einde van de dag, wanneer je niet gerookt hebt. Nog meer inbreng die de vrije wil verbreedt.

Helaas kost het stoppen van jouw impuls op deze manier veel energie. Jouw bewuste verhoudt zich tot jouw onderbewuste, daar waar de impulsen vandaan komen, als een muis tegenover een olifant.

Samenwerking

Voor beide delen van jezelf (je bewustzijn en je onderbewuste) is het absoluut optimaal wanneer deze 2 delen gaan samenwerken, waarbij je de kwaliteiten van beide optimaal benut.

Gebruik jouw bewuste geest om op te merken en te kiezen en het gewenste in te programmeren. Gebruik jouw onderbewuste om automatisch de gekozen programmering uit te voeren. Dat wat nog niet geprogrammeerd is naar jouw eigen verlangens toont het onderbewuste jou vanzelf door in alarm te gaan.

Op deze manier kun je jezelf helemaal aan het roer zetten van jouw leven.

Om jouw onderbewuste zelfstandig te leren her-programmeren, is het heel handig om te weten wat de taal is van het onderbewuste en hoe je er toegang tot krijgt. Je moet een hele slimme muis worden die weet hoe de olifant te besturen omdat die weet op welke signalen de olifant reageert.

Kan ik wel zomaar willen wat ik wil?

Door onszelf te leren programmeren om ons leven vorm te geven zoals wij het willen ervaren, ontstaat er een enorme ervaring van vrijheid.

Vrijheid gaat altijd hand in hand met verantwoordelijkheid. Om jezelf geen vrijheden toe te eigenen die schadelijk kunnen zijn voor anderen, is in het werken in het onderbewuste met Live The Connection een veiligheid ingebouwd..

Bij alles wat je doet ga je steeds na of het ‘in ons hoogste goed’ is, wat betekent: is dit goed voor alle leven, inclusief mijzelf?

Dit lijkt misschien in te druisen tegen het idee van ‘vrije wil’ maar dat is schijn. Je kunt erop vertrouwen dat als iets schadelijk kan zijn voor anderen, je je echte, ware verlangen nog niet te pakken hebt, want je ware diep-vanbinnen-wonende wens zal nooit schadelijk zijn voor anderen. Ik weet zeker dat je daar echt volledig op kunt vertrouwen.

Ovy van Geloven, werkzaam met LTC-processen sinds april 2019.

Posted in

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

!
!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar boven